28 АПРИЛ СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ ПРИ РАБОТА

Пандемията COVID-19 накара правителствата, работодателите, работниците и населението да се изправят пред безпрецедентни предизвикателства по отношение на вируса и многото ефекти, които той е оказал върху света на труда. Световният ден за безопасност и здраве при работа ще се съсредоточи върху стратегии за укрепване на националните системи за безопасност и здраве при работа (БЗР) за изграждане на устойчивост, за да се справим с кризи сега и в бъдеще, като се позоваваме на извлечените поуки и опит от света на труда.

Откакто се появи като глобална криза в началото на 2020 г., пандемията на COVID-19 повлия дълбоко навсякъде. Пандемията засегна почти всички аспекти на света на труда, от риска от предаване на вируса на работните места до рисковете за безопасност и здраве при работа (ЗБУТ), възникнали в резултат на мерки за смекчаване на разпространението на вируса. Преминаването към нови форми на организация на работата, като широкото разчитане на работа от разстояние, например, предостави много възможности за работниците, но също така създаде потенциални рискове за БЗР, включително психосоциални рискове и по-специално насилие.

Световният ден за безопасност и здраве при работа 2021 се фокусира върху използването на елементите на системата за БЗР, както е посочено в Конвенцията за насърчаване на безопасността и здравето при работа от 2006 г. (№ 187). Докладът за световния ден изследва как настоящата криза показва важността на укрепването на тези системи за БЗР, включително услуги по трудова медицина, както на национално ниво, така и на ниво предприятие.

На 28.04.2021г. Фондация „Център за безопасност и здраве при работа“, Клубът на специалистите по безопасност и здраве при работа – Пловдив и с любезното съдействие на “Вюрт Електроник ИБЕ БГ” – с.Белозем, отбелязахме обявеният от Международната организация на труда световен ден по безопасност и здраве при работа. Освен празник, този ден е и възпоменание. Международното профсъюзно движение отбелязва 28 април като Международен ден в памет на загиналите и пострадалите от трудови злополуки.

В първата част на мероприятието почетохме паметта на загиналите при трудови злополуки пред паметния знак на загиналите при трудови злополуки в Пловдив, като поднесохме цветя и венци пред паметника и отдадохме едноминутно мълчание в памет на загиналите при трудови злополуки.

Традиция на този ден е и да посещаваме предприятия, класирани на челните места в Националните годишни награди по БЗР, за споделяне на добри практики.

Благодарим, на фирма “Вюрт Електроник ИБЕ БГ” – с.Белозем за любезното домакинство и прекрасната организация. Фирмата се намира в обявеното за Европейско село на белия щъркел в България – село Белозем. Нашите домакини организираха посещение до информационния център, където бяхме посрещнати от доброволци, които бяха подготвили информационна презентация за тяхната благородна кауза и позитивните страни натяхната работа.

През 2005 г. селото е номинирано от сдружение „Зелени Балкани“ и получава престижната титла „Европейско село на белия щъркел“ от германската фондация EuroNatur. Така Белозем се присъединява към Мрежата на Европейските села на белия щъркел (www.storkvillages.net ), която e основана и се координира от EuroNatur  (www.euronatur.org ). Селищата от Мрежата са

станали пример за хармонично съжителство между хора и дива природа. Откакто с.Белозем е получил титлата „Европейско село на белия щъркел“, броят на гнездата на щъркели в селото се е увеличил от 25 до 46.

Денят продължи с посещение в производствената база на “Вюрт Електроник ИБЕ БГ”. Където специалистите от клуб по БЗР – Пловдив, поднесоха прекрасна картина подарък, нарисувана от Фани Петрова – член на клуб по БЗР – Пловдив и поднесена от Иван Палийски – член на управителния съвет на ФЦБЗР с пожелания:

На любезните домакини,

„Вюрт електроник ИБЕ БГ” с. Белозем,

с благодарност за съпричастността,

усърдието и желанието за подпомагане

на дейността на клуб БЗР-Пловдив и

активното включване в популяризирането

на знания и опит по безопасност и здраве при работа.

Желаем Ви безопасен труд и успехи в

бъдещата дейност!

 

Клуба на специалиста по БЗР от Стара Загора и Клуба на специалиста по БЗР от Русе също отбелязаха 28 април.

Колегите от Стара Загора, отбелязаха световният ден по БЗР като организираха лекция на тема – БЕЗОПАСЕН ТРУД – ЖИВОТ С ПО-МАЛКО ПРОБЛЕМИ.

Председателят на клуба, г-жа Нела Стоева изнесе лекцията пред ученици от 9ти и 10ти клас на ПГМТТ “Никола Йонков Вапцаров”, със съдействието на Директора на гимназията г-н Колев.

Организаторите раздадоха на всички, листовки с права и задължения разработени от специалисти от Клуба по БЗР.

Колегите от Русе пък, отбелязаха световния ден по БЗР като почетоха паметта на загиналите при трудови злополуки и поднесоха венец пред паметната плоча на сградата на Инспекцията по труда в гр.Русе.

Повече снимки може да видите тук – https://bit.ly/3pWElua

08.07.2021

0 отговора на "28 АПРИЛ СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БЕЗОПАСНОСТ И ЗДРАВЕ ПРИ РАБОТА"

Оставете съобщение

Template Design © VibeThemes. All rights reserved.
X
X